Hoe werkt het CLB

Het CLB heet niet zomaar Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Wij stellen het belang van de leerling voorop!

We zijn er voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar behoren er niet toe.

Soms doen wij dingen voor alle leerlingen (bv. uitleg geven op school), soms werken we samen met de school en zie je ons niet. En soms werken we met leerlingen, terwijl de school dat niet weet.

Hoe kan dat ?

Zowel school als CLB doen aan leerlingenbegeleiding. Als het op school minder goed met je loopt, wordt dat meestal opgemerkt door je leerkracht. Soms spreekt die je daarover aan en kan een babbel al heel veel oplossen. Misschien krijg je de raad om met een vriend of vriendin, of met je ouders te praten.

Soms denkt de leerkracht dat jij verder geholpen moet worden. Dan bespreekt die leerkracht dat met een klein groepje leerkrachten die instaan voor de zorg op school. Vaak helpen ze je ook ├ęcht met tips of door rekening te houden met je mogelijkheden of je situatie!

En het CLB dan? Wij schieten in gang in twee gevallen...

... Als je een probleem blijft hebben, kan de school met het CLB overleggen en jou vragen of het CLB de beste hulp voor jou mag zoeken.

... Als je het gevoel hebt dat je met je zorgen niet op school terecht kan, kunnen jij of je ouders ook rechtstreeks bij het CLB terecht.

Wie is het CLB?

In het CLB werken dokters, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en psychologen of pedagogen. Hierdoor bekijken ze vragen of problemen van verschillende kanten en werken ze samen om tot de beste antwoorden of oplossingen te komen. We noemen dat multidisciplinair werken.

Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) bieden gratis informatie, hulp en begeleiding. Je kan bij je CLB metheel wat vragen terecht !

Waarvoor kan je bij het CLB terecht?

Op de startpagina voor leerlingen kreeg je al een voorsmaakje. Hier een beetje meer !

 • - Alles over studiekeuze en beroepen...
 • - Je hebt het moeilijk met jezelf of met anderen, of je voelt je rot en weet niet wat te doen...
 • - Als leren of studeren je moeilijk valt...
 • - Vragen over je lichaam of gezondheid...
 • - Vragen over relaties en seks...
 • - Vragen over spuitjes, zeg maar vaccinaties...
 • - ...

Over de onderwerpen vind je al heel wat info op deze website. Kijk maar eens rond. Vind je geen antwoord op jouw vragen, stel ze gewoon via de medewerkerspagina !

Kunnen wij je niet helpen, dan leggen we uit waar je wel hulp kan krijgen.

Waarvoor moet je naar het CLB?

Normaal gezien ben je altijd vrij om hulp te aanvaarden of niet. Toch besluiten onze ministers dat het CLB een aantal dingen moet doen. Wat zijn ze?

 • - Je komt met de klas naar het medisch onderzoek.
 • - Als je vaak ziek of afwezig bent op school, gaan we zoeken naar de reden daarvoor en kijken of we je niet kunnen helpen om terug naar school te komen.
 • - Als je overgaat naar een school voor buitengewoon onderwijs, moet het CLB zich daar akkoord mee verklaren. Daarvoor gebeuren gesprekken en een onderzoek.
 • - Voor sommige vormen van hulp op school heb je eveneens een document nodig, waarbij het CLB verklaart dat jij die hulp nodig hebt.

Het leven zoals het is... CLB

Om je nog meer vertrouwd te maken met het reilen en zeilen op het CLB maakten we een filmpje.

 

 

feedback