Alles over het medisch onderzoek

Wat wordt onderzocht?

(We beschrijven hier alleen de onderzoeken vanaf het 5de leerjaar of de leeftijd van 11 jaar.)

Op het einde van de lagere school en in het begin van het middelbaar groeien de meeste jongeren heel snel. Meestal verloopt dat prima, maar tijdens die groei verandert er zo veel met je lichaam dat er af en toe wel eens iets niet zoals verwacht loopt. Wat kijken we na?

  • - We kijken je dossier en de vragenlijst die je ouders hebben ingevuld na. Misschien zijn er belangrijke dingen gebeurd waar we rekening moeten mee houden. Misschien heb je onderweg wel een spuitje gemist (dat kunnen we dan op een ander moment inhalen). Of misschien hadden we tijdens een vorig onderzoek beloofd iets een volgende keer opnieuw te bekijken...
  • - We overlopen samen met jou een aantal leefgewoonten. Dat kan gaan over je voedingsgewoonten, je slaappatroon of je vrije tijd. Je mag daarover ook altijd zelf vragen stellen, natuurlijk!
  • - Je wordt gewogen en gemeten. Je lengte en gewicht worden vergeleken met vroegere meetgegevens en met de gemiddelden voor jouw leeftijd. Zo kunnen we je zeggen of je goed groeit.
  • - Meestal worden ook je ogen nagezien. Soms wordt dat aangevuld met een test die het dieptezicht controleert.
  • - Het nakijken van je oren en het meten van je gehoor zal de ene keer bij iedereen gebeuren, de andere keer alleen bij de leerlingen die zelf willen weten of ze nog goed horen. Het kan ook wel dat de verpleegkundige enkele vraagjes stelt. Als je bv. vaak naar je iPod luistert en dat graag hard doet, is een extra controle zeker nuttig.
  • - We kijken even in de mond om je gebit na te zien. Heb je een beugel? Lukt het je om je tanden te poetsen? Misschien vallen er nog andere dingen te zien, of heb je wel last van iets?
  • - Verder kijken we ook naar je rug (en armen en benen). Als je zo snel groeit, gebeurt het wel eens dat je rug daar last mee doet en niet mee wil. Als we dat vroeg opmerken, hoeft dat helemaal niet erg te zijn!
  • - Om je groei (of de start daarvan) zo goed mogelijk te kunnen volgen kijken we ook na of je puberteit al begonnen is. Daarom kijken we bij meisjes na of je al borsten krijgt en of er haartjes verschijnen op je schaamstreek. Bij jongens kijken we niet alleen die haartjes na maar ook de piemel en de teelballen. Afhankelijk van hun grootte weten we hoe sterk je al gegroeid bent, en hoeveel je nog kan groeien. We kijken ook of op de teelbal geen extra bloedvaatjes lopen. Dat gebeurt toch bij zeker 15% van de jongens. Meestal is dat beperkt en hoeft er niets te gebeuren, maar als het veel van die bloedvaatjes zijn kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid van je zaadcelletjes en dan sturen we je naar de huisarts voor verdere opvolging.
  • - Als de arts nog andere dingen zou onderzoeken, zal hij of zij altijd uitleggen waarom dat gebeurt. Maar jij kan ook altijd zelf vragen om iets na te kijken! Daar zijn we voor!

Hoe verloopt een medisch onderzoek?

Voor een medisch onderzoek kom je met je klas. Je wordt ontvangen door de verpleegkundige en de arts en die overlopen nog eens samen met jullie het onderzoek en maken afspraken.

Eenmaal we gestart zijn, word je één voor één gevraagd om je bovenkledij uit te trekken. Uiteraard hou je je onderbroek en een T-shirt aan! Sommige meisjes vinden het aangenamer om een grote, wijde T-shirt aan te trekken. Dat mag zeker. En die BH? Tja, het is wel makkelijker als je die even uitdoet. Doe je dat liever niet, dan kan de arts vragen om die tijdens het onderzoek toch even los te maken.

Je mag gerust zijn, je komt geen klasgenoten in onderbroek tegen!

Je komt ook zo bij de arts die een praatje met je maakt en dan voor een aantal onderzoekjes vraagt of je recht wil staan of op het onderzoeksbed wil liggen. Om de pubertaire ontwikkeling na te gaan zal hij of zij even onder je T-shirt kijken of vragen of je je onderbroek heel eventjes wat wil laten zakken.

Zo, meer is het niet!

 

Uitleg en vragen

Veel leerlingen zien op tegen het medisch onderzoek. Dat is ook niet zo gek! In principe ben je gezond, en toch moet je naar de dokter. En zeker nu je zo sterk groeit en verandert, vind je het niet leuk dat iemand zo naar je lichaam kijkt. Je bent er zelf amper aan gewoon geworden...

En toch is dit voor jou een kans! Als je je onzeker voelt, of als je vragen hebt, dan krijg je de kans om daar alleen én in vertrouwen met een arts over te praten.

Die vragen kunnen gaan over je lichaam of gezondheid, maar kunnen ook gaan over hoe je je voelt of over de dingen waarmee je zit. De arts zal altijd luisteren. Als de arts dat kan zal hij je op weg zetten met een antwoord, of je vragen jouw probleem te mogen bespreken met iemand van het CLB-team.

Aarzel vooral niet om vragen te stellen, aarzel niet om meer uitleg te vragen als de arts iets doet of voorstelt. We nemen de tijd voor je en zullen luisteren. Wees gerust.

 

Een extra onderzoek?

Soms merken we iets op waar we ons een beetje zorgen over maken, of vertel jij over iets waar je mee zit. Je zal begrijpen dat we tijdens het klasonderzoek niet de tijd hebben om daar héél veel tijd voor uit te trekken. In die gevallen zullen we vragen of je het een goed idee vindt om eens terug te komen. Alleen of met je ouders, op woensdagnamiddag, of na school of zelfs in een vakantie. Dan kunnen we rustig de tijd nemen om één en ander uit te klaren.

Dat kan om kleine dingetjes gaan die snel kunnen gebeuren. Als je bv. een lichte daling van je gehoor had, maar die was vermoedelijk tijdelijk, dan kunnen we voorstellen om dat eens opnieuw te testen.

Soms gaat over wat moeilijker dingen. Je komt onvoldoende bij in gewicht, of omgekeerd, je hebt gevoel dat je veel te snel in gewicht bijkomt. Dan kunnen we samen met jou zoeken naar de oorzaken en kijken of we je niet kunnen helpen.

Maar onthou vooral dit: jij hebt het laatste woord !

feedback