profiel2018

CLBchat2017 uren klein kopie

Nieuwe samenwerking tussen CLB’s in de Westhoek en regio Houtland

20 mei 2019 was een historische dag voor de Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding in de Westhoek en voor Vrij CLB Torhout. Tijdens een Algemene Vergadering werd zowel een fusie van CLB’s als een verregaande samenwerking tussen de Vrije CLB’s in de Westhoek en Vrij CLB Torhout bekrachtigd. 

 

Schaalvergroting

Het nieuwe Decreet Leerlingenbegeleiding stimuleert schaalvergroting. Deze trend was al langer aan de gang in andere provincies, maar trekt zich nu ook door in West-Vlaanderen. Schaalvergroting dient vooral gezien te worden in het optimaliseren van ondersteunende processen en het realiseren van een gelijkgerichte werking. Elke cliënt moet overal eenzelfde dienstverlening kunnen krijgen.

Fusie tot Vrij CLB Westhoek

In de Westhoek fusioneren de Vrije CLB’s van Ieper, Poperinge en Veurne-Diksmuide-Westkust. Vanaf 1 september 2019 wordt dit Vrij CLB Westhoek. Met een werking van De Panne tot Langemark en van Dranouter tot Nieuwpoort wordt dit meteen een grote speler in het onderwijs- en hulpverleningslandschap. De keuze voor de Westhoek is ingegeven door andere bestaande samenwerkingsverbanden zowel op gemeentelijk als dienstverlenend vlak.
Binnen Vrij CLB Westhoek blijven de vier vestigingen in Ieper, Poperinge, Veurne en Diksmuide behouden. Bereikbaarheid voor ouders en leerlingen vinden we in deze mobiliteitsarme regio heel belangrijk.

De directeur van Vrij CLB Westhoek wordt Hans Vandelannoote, huidig directeur van Vrij CLB Poperinge. In elke vestiging wordt een vestigingscoördinator aangesteld. Voor Ieper is dat Hans Vandenbroucke, voor Poperinge Ine Vervenne, voor Veurne Jan Seys en voor Diksmuide Inge Dewulf. Samen gaan ze de uitdaging aan te evolueren naar één organisatie die werkt vanuit één gedeelde visie en eenzelfde dienstverlening brengt voor leerlingen, ouders en scholen.

Vrij CLB Houtland

In de regio Houtland was Vrij CLB Torhout verbonden aan de scholengemeenschap Sint-Rembert met een werking in Torhout en de omliggende gemeenten (van Koekelare tot Wingene en van Zedelgem tot Lichtervelde). Vrij CLB Houtland zal voortaan ook deel uitmaken van dezelfde organiserende vzw als Vrij CLB Westhoek. Deze bestuurlijke fusie effent het pad naar meer samenwerking tussen beide centra.

Vanaf 1 september 2019 wordt de nieuwe naam Vrij CLB Houtland.

Samenwerking

Beide CLB’s hebben elkaar gevonden door de gedeelde context waarin ze werken. Een eerder landelijke regio zonder centrumsteden en in vergelijking met andere regio’s vaak een schraal of moeilijker bereikbaar hulpverleningsaanbod. Uitdagingen in de regio zijn onder meer de samenwerking met een grote diversiteit aan scholen, het vroegtijdig schoolverlaten in sommige gemeenten en de vaak verdoken kansarmoede op het platteland.

Beide CLB’s willen binnen hun netwerken actief meewerken om de uitdagingen die deze regio’s met zich meebrengen op het vlak van zorg in onderwijs en welzijn het hoofd te bieden. 

Meer info

De aangestelde directeurs zijn steeds bereid tot het geven van bijkomende informatie, een gesprek of het ontvangen van pers voor een plaatsbezoek.

Voor Vrij CLB Houtland: Ides Depotter ; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; 050 23 15 17

Voor Vrij CLB Westhoek: Hans Vandelannoote ; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; 057 33 43 28

feedback